Soorten Glazen

Iedere cocktail dient in zijn eigen soort glas geserveerd te worden. Het soort glas zegt vaak al een hoop over een cocktail. Is de cocktail mannelijk, zoet of super sterk? Of is de cocktail zomers en misstaat hij niet langs de rand van een zwembad? Daarnaast draagt het glas waarin de cocktail wordt geserveerd bij aan de uitstraling van het drankje..

cocktailglazen

Binnen de soorten glazen bestaan er natuurlijk weer een hoop variaties. Welk glas exact gekozen wordt per cocktail, kan dan ook een kwestie van (presentatie) smaak zijn.
Om een beeld te geven welk glas er wordt bedoeld in de bereidingswijze voor elke cocktail, zijn hier de meest bekende soorten cocktailglazen.


Martini Glas (klassieke cocktail glaMartini Klassiek Cocktail Glass)

Het Martini Glas is het meest bekende cocktailglas. In dit glas gaan geen ijsblokjes, dus de inhoud is vaak al geschud of geroerd met ijs. (het drankje met tenslotte wel gekoeld zijn) De V-vorm van het glas zorgt dat de inhoud goed gekoeld en bij dicht bij elkaar blijft. (denk aan olijven etcetera) Bekende cocktails die in een martini glas gaan zijn de Manhattan en natuurlijk; de Martini..


Champagne glasFlute Glas

Het champagne glas wordt ook wel een Flute genoemd. Het glas heeft een lange voet en wordt vaak gebruikt in cocktails waar, de naam doet het al vermoeden, (onder andere) champagne in zit. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de prik in het drankje naar boven blijft borrelen. De Flute wordt, door haar uitstraling, vaak gebruikt als glas voor het welkomstdrankje. Klik hier voor cocktails met een champagne glas!


Old Fashioned Glas (whisky Old Fashioned Glasglas)

Van een old fashioned glas bestaan er ontelbare subsoorten. Er kunnen echter  traditioneel gezien twee dingen niet ontbreken. Er moeten ijsblokjes in zitten want een old fashioned drink is ‘on the rocks’! Daarnaast bestaat de inhoud van een old fashioned glas normaal gesproken mede uit whisky. Door de brede opening van het glas kun je goed de aroma’s ruiken en blijft er, ondanks dat er veel ijsblokjes in kunnen zitten, genoeg ruimte om te roeren. Bekende cocktails die in een old fashioned glas gaan zijn de Old Fashioned Cocktail en de Whisky Sour


Highball Glas (Tumbler glas)Highball cocktail glas

Het Highball Glas wordt ook wel eens een tumbler glas of long drink glas genoemd. Het glas wordt vaak voor fruit- en mixcocktails gebruikt. De inhoud is vaak verfrissend en zomers. De inhoud van het glas is redelijk groot voor een cocktail glas, en bekende cocktails die in een highball glas worden geserveerd zijn de Woo Woo, Long Island Iced Tea en natuurlijk de Bloody Mary.


Borrelglas (ook wel shot glas)Shot Glaasje

Een borrelglas heeft een kleine inhoud en bevat dan ook vaak enkel alcoholhoudende drank. De inhoud van een borrelglas wordt vaak in een keer opgedronken. Dit wordt ook wel een shot genoemd.

 

 

 


Hurricane Cocktail GlasOrkaan cocktail glas

Het hurricane (orkaan) cocktailglas is een bolvormig groot cocktailglas. Dit elegante glas wordt het meest gebruikt voor zomerse cocktails, en is dan ook vaak in combinatie met mooie zwembaden en prachtige uitzichten te zien! Tropische cocktails als de Pina Colada worden dan ook geserveerd in een hurricane glas!