Cocktailbar Tools

Om de perfecte cocktail te kunnen maken kunnen een aantal cocktailbar tools niet ontbreken! Om het best antwoord te geven op vragen als:

  • ‘Hoe schud je het best en effectiefst?’
  • ‘Welk glas hoort bij deze cocktail?’
  • ‘Hoe ontstaat deze mooie kleurencombinatie?’
  • ‘Hoe krijg ik de ingrediënten het makkelijkste klaar?’

staan hier een aantal van de belangrijkste gereedschappen beschreven, die dan ook geregeld bij de bereidingswijze van sommige cocktails worden benoemd.

cocktail tools

De volgende cocktail tools worden (eventueel inclusief video) behandeld:

 

Ice Crusher

Bijna iedere cocktailbar heeft wel een ice crusher in huis,aangezien gecrushed ijs een van de belangrijkste onderdelen is
Ice Crushervan cocktails als een Mojito, Caipirinha of Pina Colada. Met behulp van een ice crusher worden grote ijsblokjes fijn gemalen tot kleine stukjes, waardoor de kleine stukjes ijs een écht onderdeel van de cocktail worden.

Een ice crusher kan zowel manueel zijn (en daardoor met de hand worden bediend) als elektrisch.

Shaker

Afgaande op dé uitspraak van James Bond 007: “a Martini please, shaken not stirred..” is een cocktail shaker vrijwel onmisbaar in een goede cocktailbar!

Een cocktail shaker staat vaak symbool voor een cocktailbar(man)Cocktail Shaker omdat er tijdens het belangrijke schudden van de ingrediënten allerlei trucs uit gehaald kunnen worden. En bovenal kan er na het schudden van de ingrediënten op de perfecte manier ingeschonken worden!

Het shaken van een cocktail lijkt wellicht zeer eenvoudig, maar om de perfecte cocktail te krijgen moet je toch precies weten hoe lang je met hoeveel ijs moet ‘shaken’. Dit alles om de cocktail op de ideale temperatuur en mix te krijgen!

Cocktail Strainer

De cocktail strainer komt bij het inschenken van het al geschudde of geroerde drankje aan te pas. De functie van een cocktail strainer is om het ijs te scheiden van de gemixte drank. Het metalen voorwerp wordt op de bovenkant van het cocktailglas gehouden, waarna de vloeistof door speciale gaatjes kan worden geschonken.

Doordat er allerlei cocktails in andere soort glazen worden geserveerd, bestaan er twee soorten cocktail strainers:cocktail strainer

  • Hawthorn strainer (meest bekende)
  • Julep strainer

Klik hier voor een video over de werking van een cocktail strainer (video in het engels)

Soorten Cocktail Glazen

Over de soorten cocktail glazen die er zijn is er een aparte pagina aan gemaakt!

Mixers

Zoals je weet wordt er om cocktails te bereiden heel veel gemixt. De mixers zijn vaak de niet-alcoholische toevoegingen aan ingrediënten.

Mixers hebben de volgende functies in cocktailrecepten:

  • Ze geven smaak aan de cocktail (maken het bitter/zoet/zuur/lichter/straffer)
  • Zorgen voor de kleur in een cocktail (Wodka combineren met Mixersgrenadine zorgt logischerwijs voor een rode kleur)
  • Zorgen voor de textuur in een cocktail (een cocktail kan veel stroperiger worden gemaakt door toevoeging van een mixer)
  •  Zijn decoratief in de vorm van garnering (een aardbei op de rand van het glas maakt de cocktail een stuk aantrekkelijker)

Mixers kunnen van alles zijn. Denk aan limonades, siroop, vruchten, sappen etc.

Blender

De functie van een blender is om de ingrediënten te mixen of pureren. Aangezien de cocktail shaker ook een onderdeel is van het bar gereedschap komt de blender er pas aan te pas wanneer dit écht nodig is. (Denk hierbij aan het maken van de cocktails als frozen Daquiris enBlender Margarita’s)

Een blender werkt elektrisch en heeft vaak verschillende snelheden of manieren van blenden. Dit kan handig zijn wanneer je heel specifiek bepaalde mengsels fijn (of juist grof) wilt mixen.

Muddler

Een muddler is een staaf met dik uiteinde waarmee ingrediënten (fruit, kruiden etc.) in de bodem van een glas worden geplet. Door het plettenMuddler in het glas komen allerlei smaken vrij welke in de uiteindelijke cocktail eindigen. Bekende cocktails als de Mojito en de Caipirinha worden dan ook met behulp van een muddler gemaakt!

Jigger

Een jigger helpt bij het afmeten van een bepaalde hoeveelheid drank die gaat in een cocktail. Bij het lezen van de hoeveelheid die per ingrediëntJigger de Cocktailbar in een cocktail moet kan de jigger dan ook van handige hulp zijn. De meeste jiggers zijn van roestvrij staal, en hebben de vorm van een zandloper. De kant waar het meeste in kan, wordt de jigger genoemd. De kleinere kant wordt de pony genoemd. De maten van jiggers verschillen, maar volgens de Europese normen in de jigger kant 50ml en de pony kan 25ml.
Klik hier voor een filmpje over het gebruik van een jigger (video is in het engels)

Peeler

Een Peeler wordt gebruikt om groente en fruit te snijPeelerden.
De accessoire heeft een vaste maat en is scherp aan de binnenkant. Hierdoor kan een vrucht makkelijk in plakjes worden gesneden of worden geschild.

Squeezer

Met behulp van een squeezer kan je zeer eenvoudig een citroen of squeezerlimoen persen. Aangezien citroen- en limoenssap toch wel in vele cocktails als de Long Island Iced Tea, New York Sour, Whisky Sour etc. een belangrijk ingrediënt is, kan een squeezer goed van pas komen.

Bar Spoon

Zoals je vast in de bereidingswijze van een hoop cocktailrecepten hebt kunnen lezen is de bar spoon een belangrijk onderdeel van je cocktailbar gereedschap. (zie bijvoorbeeld Manhattan)

De bar spoon heeft een lange steel en is in zijn uiteinde wat naar binnen Bar Spoongekeerd, zodat je de bodem kunt raken in een groot cocktailglas en eventueel er iets uit kunt vissen. De steel is spiraal vormig zodat je de spoon goed kunt verdraaien aan het uiteinde (handig bij het roeren). Door een bar spoon goed te gebruiken kun je daarnaast door het naar binnen gekeerde uiteinde heel goed lagen leggen in een cocktail.
Klik hier voor een filmpje over het gebruik van een bar spoon! (filmpje is wel in het engels)